Tort weselny stanowi tradycję i stały punkt przyjęcia. Najczęściej podawany przed oczepinami – świeczki, sztuczne ognie, muzyka a czasem nawet fajerwerki towarzyszą pojawieniu się kolejnej weselnej atrakcji – tortowi.
Formy
Przed parą młodą stoi wiele wyborów organizacyjnych i słodki poczęstunek stanowi jeden z nich. Smak jest pierwszą kwestią, nad którą trzeba się zastanowić i uwzględnić gusta zarówno swoje, jak i gości. Jednak nie jest to największe wyzwanie. Kolor jest kolejny, jednak najważniejszym zagadnieniem jest forma. Jak ma wyglądać nasz tort?
Obecnie pojawia się coraz więcej możliwości, propozycje cukiernicze mnożą się i wybór nie jest łatwy i oczywisty.
Tradycyjny. Tort warstwowy, z kremem w którym kolor tortu, dodatki i ozdoby mogą stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Figurki młodych, marcepanowe detale, kryształki cukru a może naked cake – ozdobiony cukrem pudrem, owocami czy kwiatami.
Kolor i ostateczny wygląd uzyskany w tortach marmurkowych, akwarelowych czy tak zwanych drip cake z ozdobnymi soplami, bądź wodospadem utworzonym ze spływającej słodkiej polewy nie pozwala się oprzeć nawet osobom nie przepadającym za tortami.
Jedno poziomowe torty – okrągłe, kwadratowe, prostokątne nie potrzebują wielkich dekoracji, żeby zachwycić minimalizmem i elegancją.
Porcje. Co by się jednak stało, gdyby zamiast tradycyjnego tortu, zaserwować gościom tort w formie gotowych porcji? Każdy gość otrzymuje wtedy przygotowaną specjalnie, elegancką porcję ciasta przygotowaną specjalnie dla niego. Para młoda do ukrojenia pierwszego kawałka może w takim przypadku mieć do dyspozycji mały torcik utrzymany w stylu mniejszych porcji gości.
Muffinki, babeczki. Oboje nie przepadacie za tortami i macie ochotę zaproponować swoim gościom coś nietuzinkowego? Ciekawą alternatywę stanowią fantazyjnie udekorowane i elegancko podane ciastka lub babeczki.
Możecie wtedy swobodnie wybrać kilka różnych smaków i nie przejmować się, że któryś z gości nie doczeka do pojawienia się tortu na sali – muffinki mogą wcześniej pojawić się w specjalnie przygotowanym miejscu.